Rasco-Clemco

Gelaatsmasker: Waar let je op?

Gelaatsmaskers zijn essentieel wanneer er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, gassen en/of dampen. Als collectieve maatregelen aan de bron onvoldoende blijken, is het inzetten van adembescherming verplicht. Door een ruim aanbod aan gelaatsmasker is een keuze maken nog niet altijd zo eenvoudig. Het aanbod bestaat namelijk uit: Stofmaskers, half-en volgelaatsmaskers tot onafhankelijke ademhalingssystemen. Graag leggen wij doormiddel van deze blog wat meer uit over de gelaatsmaskers. Zo kun je in de toekomst goed beschermd te werk gaan.

Adembescherming

Adembescherming maakt het mogelijk om lucht veilig in te ademen terwijl er in de ruimte verontreinigde lucht hangt. Door gebruik te maken van adembescherming wordt het risico verkleint van het inademen van vervuilde lucht.

Bijvoorbeeld wanneer je een coating gaat spuiten is het voor de gezondheid belangrijk om te werken met adembescherming. Adembeschermingsmiddelen vervullen een belangrijke rol in de werkveiligheid en gezondheid.

gelaatmasker

Gelaatsmasker opties

Halfgelaatsmaskers of volgelaatsmaskers zijn de meest voorkomende opties vanuit de praktijk. Daarom zullen wij hier ook wat meer over vertellen. Een halfgelaatmasker bedekt de neus, de kin en de mond. Hierbij is dus de onderkant van het gezicht bedekt.

 Bij een volgelaatmasker wordt het hele gezicht bedekt. Hierbij zijn je ogen dus ook beschermd tegen bijvoorbeeld nevel. Gebruik je bijvoorbeeld nevel met oplosmiddelen is een volgelaatmasker een sterke aanrader. De resten van de nevel kunnen namelijk via de ogen ook nog in de bloedbaan terecht komen. Verder is de keuze afhankelijk van de klus en jouw eigen voorkeur.

Gelaatsmasker met filter

Voor een goede bescherming is het essentieel dat je de juiste filters gebruikt. Voordat je het filter kiest, dien je eerst de gevaren te identificeren en de risico’s te beoordelen. Wij zullen de drie meest voorkomende filters in deze blog behandelen.

A2 filter

De gasfilter A2 geeft bescherming tegen organische (giftige) dampen en gassen. Het filter is bedoeld om lucht die de gebruiker inademt te reinigen van schadelijke gassen en dampen. A2 filters zijn bedoeld om te beschermen tegen organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65°C, zoals: Benzine, terpentine, aceton, propaan en butaan.

P3 filter

De P3 filter is het beste geschikt wanneer je in aanraking komt met hogere concentraties schadelijk stof, bijvoorbeeld fijnstof. Vaak zien we deze in combinatie terug met een volgelaatmasker. Voor hoog toxisch stof, rook en nevel die in het bloed opgenomen kunnen worden is de P3 filter in combinatie met een volgelaatsmasker de beste keuze.

Combinatie filter

Om zeker te zijn kun je ook een combinatie nemen van beiden filters. De combinatie filter geeft je optimale bescherming. In de combinatie filter is de A2 en P3 filter verwerkt. Nog vragen over de filter opties? Geen enkel probleem ons team helpt je graag.

Volgelaatmasker

Opzoek naar een volgelaatmasker? Dan ben je ook zeker bij ons aan het juiste adres. Zo zijn wij trots importeur van Sundström Safety.

Het Sundström  SR570 / SR500 volgelaatsmasker met compacte motoraangedreven filterunit geeft de gebruiker een maximale bescherming met een zeer hoge luchttoevoer die zich automatisch aanpast en constant blijft. De motorunit is eenvoudig te bedienen en wordt met een riem om het middel gedragen, waardoor de drager een optimale bewegingsvrijheid en comfort heeft.

Halfgelaatmasker

Opzoek naar een halfgelaatsmasker? Dan ben je ook zeker bij ons aan het juiste adres. Zo zijn wij trots importeur van Sundström Safety.

Het Sundstrom SR100 halfgelaatsmasker beschermt de gebruiker op een comfortabele manier volledig tegen het inademen van stof en nevel. De Zweedse fabrikant Sundström ontwikkelt professionele maskers die ruim voldoen aan de eisen die Europa stelt betreffende adembescherming.