Rasco-Clemco

Techniek

Binnen ons assortiment bieden wij veel verschillende soorten technieken aan. Denk hierbij aan Airmix, airless, luchtgommen en 2K verfspuiten. Graag leggen wij alle technieken uit, zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Straalapparatuur
Verfspuit en straalapparatuur
straalapparatuur

Hierbij geven wij u graag wat meer informatie over de airless techniek. Bij de Airless verfspuittechniek wordt de verf of lak onder een zeer hoge druk door een kleine spuittip geperst. De verf of lak wordt in allemaal kleine deeltjes uit elkaar geslagen. Hierdoor is de verf of lak heel fijn verneveld. Er ontstaat bij deze techniek geen mengsel van lucht en materiaal, wat wel bij luchtspuiten het geval is. Er wordt bij Airless alleen materiaal verneveld. De spuitopening varieert van 0,13 mm tot 2,5 mm en de druk loopt van 120 tot 500 bar.

Een groot voordel wat u zult ervaren bij Airless verfspuiten is dat u op hoge snelheid de verf of lak kunt aanbrengen. Voor airless spuiten is dan ook geen of weinig verdunning nodig. Hierdoor kunt u gemakkelijk veel laagdikte aanbrengen. Een ander pluspunt is dat u de Airless pomp gemakkelijk voor verschillende projecten kunt inzetten.

Voordelen op een rijtje:

 • Hogere snelheid
 • Slechts één slang nodig
 • Hogere laagdiktes mogelijk
 • Geen gevaar van schuim in de verflaag
 • Minder nevel
wiwa-wagner
Airless verfspuiten

Hierbij geven wij u graag wat meer informatie over de techniek van Airmix verfspuiten.  Airmix verfspuiten is een combinatie van airless en conventioneel spuiten. Met een relatief lage druk (80 bar) is het mogelijk te spuiten. De Airmix verfspuittechniek werkt bijna hetzelfde als de Airless techniek. Wij begrijpen daarom ook goed de verwarring tussen beide technieken. Maar is wel degelijk één verschil.

Zo wordt er bij Airmix verfspuittechniek ook gebruik gemaakt van perslucht. Met Airmix werkt u met een lagere druk dan bij Airless. Er wordt perslucht bij de luchtkap toegevoegd waardoor er een fijnere verneveling ontstaat. Met een nog mooiere finish. Hiernaast is de Airmix zeer geschikt voor het verwerken van grote hoeveelheden verf of lak. Perfect voor bedrijven die snel te werk willen gaan en een mooie afwerking willen hebben. Bij de Airmix techniek werkt u op een lager werktempo waardoor u geen last heeft van zakkers.

De hoeveelheid verf die per tijdseenheid uit de nozzle komt ligt iets lager en de verneveling is fijner. De te spuiten laagdikte kan hierdoor nauwkeuriger bereikt worden. Hierdoor vermindert het werktempo nauwelijks ten opzichte van het airless spuiten.

Luchtgommen techniek

Luchtgommen biedt de oplossing voor het snel en effectief verwijderen van verf en waslagen zonder de ondergrond te beschadigen. Dit geldt ook voor moeilijk bereikbare plekken zoals hoeken en gaten. Door deze techniek heeft u het beste en snelste resultaat met de minste inspanning. Doordat er met luchtgommen veel minder materiaal wordt gebruikt dan bij zandstralen, is de techniek ook economischer. De naam luchtgommen is afkomstig van het Franse Aerogommeuse.

Hoe werkt het?

Het luchtgommen wordt in de praktijk met zeer fijne straalmiddelen zoals Garnet 200 / 350 mesh uitgevoerd. De praktijk wijst uit dat wanneer straalkorrels door een dunne nozzle geperst wordt, er een agressievere inslag ontstaat op de ondergrond. Met luchtgommen wordt gebruik gemaakt van een zeer lage druk in combinatie met een grote nozzle. De straalkorrel krijgt dan een andere flow wat zorgt voor een “gommend” effect zonder inslag. Hieronder enkele andere tips die het resultaat positief beïnvloeden.

Bij luchtgommen is de positie van het pistool tot de ondergrond is belangrijk. Wanneer u het pistool wat schuin positioneert, hebben de straalkorrels geen rechte inslag, maar een meer schrapend effect wat uw ondergrond ten goede komt.
Een licht draaiende beweging met het pistool geeft een draaiing wat de hoek van inslag ook positief beïnvloed. Met name bij het luchtgommen van hout en gevelreiniging geeft dit een aanzienlijk verschil.

Drie kenmerken die de techniek luchtgommen kenmerkt:

 • Een constant en exacte dosering van straalmiddel

Een constante aanvoering van dezelfde hoeveelheid straalmiddel is erg belangrijk. Zo creëert u de mooiste afwerking op het materiaal. 

 • Werk met beleid

Aan de hand van de ondergrond die u gaat stralen bepaald u de straaldruk. Zorg dat de druk bij gevoelig materialen niet hoger is dan 2 bar.

 • Kies het juiste straalmiddel

Vaak kunt u het beste werk met een fijn straalmiddel voor de mooiste afwerking bij luchtgommen. Uiteraard kunt u ook advies krijgen vanuit ons team hierover. Wij geven u graag persoonlijk advies.

 

Toepassingen hout

 • Verwijderen verf, vernis en waslagen van meubels, balken, trappen, rabatdelen etc.
 • Reinigen van verweerd hout.
 • Opruwen en reinigen van bestaande verflagen (zonder deze volledig te verwijderen).
 • Zeer dikke verflagen in korte tijd verwijderen.
 • Zonder enige beschadiging kwetsbare ornamenten van verf of was ontdoen.
 • Houtsnijwerk onder lage druk reinigen.

Toepassingen metaal

 • Verwijderen verf- en roest van garagedeuren, machines, gietijzer, hekwerk etc.
 • Effectief verwijderen roest met een reinheidsgraad van SA 21⁄2
 • Op moeilijk bereikbare plaatsen eenvoudig ontroesten / ontlakken
 • Goed vastzittende verflagen snel opruwen en schoonstralen voor een nieuwe verflaag.
 • Ook dikke roest verwijderen.
 • Stofvrij stralen met behulp van afzuigmal of waternevel.
 • Walshuid verwijderen.

Toepassingen Graffiti verwijderen

 • Graffiti kan altijd verwijderd worden ongeacht waarmee het aangebracht is
 • Graffiti met soda verwijderen van gepolijste ondergronden en glas.

2K Installaties

Voor producten met een zeer korte potlife( uithardingsproces 3- 10 minuten) zijn speciale 2K airless-installaties ontwikkeld. De basis-componenten en de verharder worden niet gemengd voor het spuiten, maar worden tijdens het verfpompen in de statische mengers gemengd. De basis en verharderpomp kunnen worden aangedreven door één motor.

 

Het belangrijkste gedeelte van een tweecomponenten airless-pomp is de statische menger. Een perfecte menging is absoluut vereist, anders vindt er geen volledige doorharding plaats en is het gevolg een korte levensduur van de verf.

Voor diverse verftypen zijn mengers verkrijgbaar. De montage kunnen wij hiervan regelen voor u. Er zijn ook combinaties van tweecomponenten met verwarmingselementen.

 

2k-spuitinstallatie